Πρόγραμμα SLYMS |


SLYMS: Κοινωνικο - πολιτισμική Μάθηση Νέων σε Κοινωνίες με Κινητικότητα
Η μαζική ροή των προσφυγικών πληθυσμών στην Ευρώπη φέρνει στο προσκήνιο το περίπλοκο και πολύπλοκο ζήτημα της ενσωμάτωσης, και συνεπώς το κρίσιμο ζήτημα για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κοινωνικών φαινομένων της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και του ρατσισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για την ένταξη των μετακινούμενων πληθυσμών και τη διαχείριση του αυξανόμενου ριζοσπαστισμού. Η προτεραιότητα του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει σθεναρά, τη συνεργασία μεταξύ της εκπαίδευσης και των Ιδρυμάτων που παράγουν κατάρτιση, μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων, των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων, μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των ειδικών στον τομέα της νεολαίας, των εθελοντών και της κοινωνίας και γενικότερα, των πολιτών, και προκειμένου να ενισχύσουμε την ένταξη των μετακινούμενων πληθυσμών, να οικοδομήσουμε μία θετική ταυτότητα και να ενισχύσουμε την αίσθηση του ανήκειν σε μία κοινότητα.
Μέσα από τις Γιορτές πολυγλωσσίας, οι νέοι αποκτούν πρόσβαση σε δικαιώματα, αυτονομία, συμμετοχή και ενεργή ιθαγένεια. Το προτεινόμενο κοινωνιοπολιτισμικό μοντέλο μάθησης ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των νέων στη δημοκρατική και πολιτειακή ζωή στην Ευρώπη. Ενθαρρύνει τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Η διαπολιτισμική προσέγγιση προωθεί τον διαθρησκευτικό διάλογο, τις κοινές αξίες της ελευθερίας, την ανοχή και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενισχύει επίσης, την αίσθηση της πρωτοβουλίας, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Επιτρέπει στους νέους να επικοινωνούν, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να επηρεάζουν τους εκλεγμένους για τη χάραξη πολιτικής, τις δημόσιες διοικήσεις, τις διάφορες ομάδες, τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών ή τους ίδιους τους πολίτες και τούτο, στο πλαίσιο οποιασδήποτε πολιτικής ή κοινωνικής διαδικασίας, ικανής να επηρεάσει τη ζωή τους.
Η υλοποίηση του SLYMS βασίζεται σε ένα δίκτυο κοινωνικών εταίρων, όπως Πανεπιστήμια, σχολεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ιδρύματα και Δήμοι. Το προτεινόμενο κοινωνιο-πολιτισμικό μοντέλο (SLYMS) βασίζεται στις πλούσιες και χρόνιες εμπειρίες καλών πρακτικών των εταίρων, επιχειρώντας να αξιοποιήσει δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης, αλληλεγγύης, καθώς και μοντέλα ανθεκτικότητας των σύγχρονων πόλεων και κοινωνιών. Συγκεκριμένα, το SLYMS στηρίζεται σε διάφορες αναγνωρισμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές πρακτικές, όπως οι Γιορτές της Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Λάρισας, τα Καφέ Πολυγλωσσίας καθώς και το πλουραλιστικό εργαλείο Αφύπνισης στις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς. Τα μεθοδολογικά μας εργαλεία βασίζονται στο πρωτότυπο εξελικτικό μοντέλο Επιμόρφωσης-Αναστοχασμός-Δράση (A. Moumtzidou, 2016). Πρόκειται για ένα μοντέλο συνδιαμόρφωσης επιμορφωτών, θεσμών, πολιτών, μαθητών στη συναντίληψη, σε νέες στάσεις απέναντι στα κοινά, στην ανάδυση και καλλιέργεια μαθησιακών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων καθώς και κοινωνιοδιδακτικών στρατηγικών ένταξης και προκειμένου να εμπνευστούν εκπαιδευτικοί, θεσμοί και πολίτες, εκδηλώνοντας έναν κριτικό στοχασμό και μία ικανότητα διαχείρισης του πολιτισμικού κεφαλαίου των σύγχρονων μεταβαλλόμενων κοινωνιών.
Η περαιτέρω ανάπτυξη ενός επιμορφωτικού και εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα μπορεί να ενσωματώνει αρμονικά τις αξίες, τα γνωστικά σχήματα και τις απαιτήσεις των διαφόρων πολιτισμών και των γλωσσών, είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας. Και τούτο, καθώς θα συμβάλλει στο άνοιγμα των σχολικών προγραμμάτων σπουδών, καθώς των κοινωνικών δεξιοτήτων και των διδακτικών και διαπολιτισμικών πρακτικών μίας κοινότητας προς μια περισσότερο περιεκτική, καινοτόμα, κοινωνικά προσιτή και συμμετοχική παιδαγωγική. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε τη δημιουργία μίας περισσότερο ευέλικτης εκπαίδευσης, η οποία θα είναι αναστοχαστική, σε εγρήγορση και συνεχή κίνηση.
Επίσης, η ανάδυση νέων δεξιοτήτων από κοινού στους εκπαιδευτές Νέων και η καλλιέργειά τους στη διαπολιτισμική ενσυναίσθηση αφορούν κυρίαρχα το SLYMS. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα SLYMS πλαισιώνεται από ερευνητές του πεδίου, ειδικούς της εκπαίδευσης, γλωσσολόγους, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς ψυχολόγους.
Το ερευνητικό πρόγραμμα του SLYMS θα υλοποιηθεί σε σχολεία, σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, στους Ξενώνες και τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, σε ευάλωτες ομάδες Νέων που υποστηρίζονται από τους κοινωνικά εργαζόμενους στο δρόμο, από εκπαιδευτικά προγράμματα των ΜΚΟ και από τους δήμους.
Επιπλέον, οι εθελοντές του έργου, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη των αλλόφωνων κοινοτήτων, των πολιτιστικών φορέων, των θεσμών, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτές των ΜΚΟ, οι πολίτες γενικότερα, οι οποίοι είτε συμμετέχουν στις Γιορτές Πολυγλωσσίας, είτε συμμετέχουν σε κοινωνικά κινήματα καθώς και με την εργασία με τους Νέους και για τους Νέους θα μπορούν να αποκτήσουν ειδική εκπαίδευση μέσω της εκπαίδευσης στα εργαλεία του SLYMS.